Fermă de bizoni

La marginea comunei Marpod,  pe 69 de hectare de teren cresc peste 20 de bizoni americani.

Ferma de bizoni la Marpod

Dupa ce a trait o perioada în Statele Unite ale Americii si a descoperit bizonii într-o rezervatie de indieni, Victor Dimitriu s-a hotarât sa aduca animale la Sibiu. La marginea comunei Marpod el construieste o ferma si pe 69 de hectare de teren creste acum peste 20 de bizoni americani. Ce l-a apucat, vedeti în rândurile urmatoare.

Reporter: De ce bizoni? De unde pâna unde ai ajuns la ei? ?i de ce nu zimbrii, care sunt de-ai nostrii?
V. D.:Nu este o idee, nu mi-a venit mie o idee de afaceri sa cresc bizoni. Practic, nu am ales noi bizonii. Primul meu contact cu aceste animale a fost în America, într-o rezervatie de indieni si mi-a placut din prima clipa pentru ca este un animal mai special. Ce m-a impresionat cel mai mult este ca fiecare bizon în parte are personalitatea lui, este un caracter foarte bine conturat. În niciun caz nu pot fi comparati cu o ciurda de vaci. Aici fiecare este un individ si se comporta ca atare. Nu am ales zimbrii pentru ca zimbrul este un animal protejat de lege, fiind pe cale de disparitie. Sunt foarte putine exemplare în Europa ramase, majoritatea în Polonia. Restul crescatoriilor private, din Franta si chiar din România sunt doar pentru reproductie. Din pacate, în cazul zimbrilor nu mai exista o linie pura de sânge. Ei au fost practic exterminati si prin încercari si eforturi foarte mari doar sunt tinuti în viata. Opinia specialistilor este ca nu mai au viitor, ca în câteva zeci de ani se vor stinge.

Rep.: Cât costa un astfel de animal? Daca vreau sa i-am iau unul, pot?
V. D.: Preturile sunt diferite. Ce este mai important de stiut despre bizoni este ca ei au un pedigree, ca la câini. Cu cât rasa este mai pura si mai sanatoasa, cu atât pretul lor este mai mare. Toti au o descendenta, un arbore genealogic, în special masculii de monta. Un pui are un pret ce porneste de la 1500 de euro, iar un mascul de monta precum al nostru are un pret între 8.000 de euro si 10.000 de euro. Iar pentru a evita incestul, dupa trei ani de zile trebuie neaparat sa schimbi masculul de monta si întotdeauna în fiecare turma exista un mascul care reproduce, masculul dominant, cel mai puternic. În fiecare toamna ei se bat pentru dominatie. Ori ca traiesc în libertate, ori în rezervatie, ori la gradina zoologica, comportamentul asta se întâlneste de fiecare data.

Un kilogram de carne de bizon costa în Europa între 20 si 70 de euro. Ferma domnului Dimitriu, Tokko Ranch, are în plan deocamdata doar cresterea efectivului de animale, însa pe viitor, când turma va ajunge la paroape 100 de animale exista în plan si scarificarea unor animale pentru carne.

Stefan Dobre, Turnul Sfatului

Bizonii de la Marpod

Valea Hârtibaciului are foarte multe locuri în care, oprindu-te pentru popas, îţi vine să nu mai pleci. Ai vrea să zăboveşti cât mai mult şi să-ţi speli ochii şi sufletul cu frumuseţe.
Un asemenea loc au descoperit şi fraţii Dimitriu din Sibiu.
Plecaţi mai demult din ţară, aceştia şi-au găsit un rost în Germania, unde au înfiinţat o fermă de bizoni. Dorul de casă, pe care numai cei plecaţi îl înţeleg, i-a făcut să-şi încerce norocul şi în ţară. Aşa au aflat un loc minunat (rimă involuntară), undeva printr-o zonă mai putin circulată, aproape de drumul judeţean dinspre Marpod spre Chirpăr. Aici au concesionat de la primăria din Marpod un teren, iar în noiembrie 2010 au adus de la ferma din Germania 10 bizoni, care s-au adaptat foarte bine.
Mai puţin bine se adaptează curajoşii întreprinzători la birocraţia din România, unde cei care doresc să facă ceva, trebuie să fie foarte pricepuţi, să ştie cum să străbată prin hăţişul sistemului naţional, în care nu ştii niciodată cât e de vină sistemul şi cât „bizonul” care-l aplică.
Până una alta, bizonii din Germania se simt bine în liniştea de pe Valea Hârtibaciului, iar proprietarii lor îi îngrijesc şi cultivă pe terenul din jurul fermei plante furajere pentru a le asigura hrană şi pe timpul iernii
Admirând priveliştea minunată, unde privirea trece peste coame de dealuri îmbrăcate cu păduri şi pajişti şi se opreşte pe măreţia Munţilor Făgăraş, înţelegi de ce  proprietarii s-au oprit aici: pentru că iubesc frumuseţea curată a naturii.
Am pus întrebarea firească, a profanului cu idei:
-De ce nu faceţi aici un loc de popas turistic, cel puţin un loc de picnic? Ar fi destul de căutat şi eventual o sursă suplimentară de câştig.
N-am primit un răspuns direct. Am discutat multe alte lucruri, legate de bizoni, de afaceri şi de frumuseţe. Şi aşa am dedus că ar fi foarte deranjaţi de „bizonii” cu maşini care, invadând locul, ar polua cu peturi, hârtii, manele şi alte resturi de civilizaţie această frumuseţe pură. Şi ar fi păcat.
I-am lăsat pe proprietari cu toate frumuseţile. Ale lor personale şi ale locului în care stau şi pe care-l sfinţesc cu muncă..

 http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/bizonii-de-la-marpod-66148.html

Un sibian face bani din bizoni

Un jurist din Sibiu si-a deschis o afacere unica in Romania: o ferma de bizoni, infiintata in localitatea Marpod. Un bizon costa intre 6.000 si 10.000 de euro, poate ajunge la greutatea de o tona, iar carnea se vinde si cu 70 de euro/kg.

Victor Dumitriu a cumparat, pentru inceput, un mascul adult pentru monta, cinci femele si alti patru masculi de 2 ani si vrea sa ajunga la 50 de exemplare pana la sfarsitul anului. El s-a mutat impreuna cu sotia in cabana pe care au construit-o la Takko Ranch, ferma de bizoni din Marpod. „Desi par blajine, sunt totusi animale salbatice. Nu trebuie sa te apropii la mai mult de 15-20 de metri”, spune Victor Dimitriu. Afacerea se anunta profitabila, deoarece carnea de bizon se vinde pe piata europeana cu 50-70 de euro/kg.

 http://www.cancan.ro/actualitate/intern/un-sibian-face-bani-din-bizoni-167846.html#comments