Proiect apă și canal

Proiect apă și canal

Proiectul Integrat „Dezvoltarea infrastructurii de baza in localitatile Marpod, Ilimbav, Nocrich si Hosman, judetul Sibiu„Proiectul Integrat  “Dezvoltarea infrastructurii de baza in localitatile Marpod, Ilimbav, Nocrich si Hosman, judetul   Sibiu“, a fost demarat  la intiativa Consiliilor Locale ale Comunelor Marpod si Nocrich, care au infiintat Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa Canal Marpod Nocrich, propunandu-si, astfel,  realizarea retelelor de canalizare a apelor uzate  si alimentare cu apa potabila, in vederea ridicarii standardului de viata pentru locuitorii celor doua comune.

Actiunile Proiectului Integrat „Dezvoltarea infrastructurii de baza in localitatile Marpod, Ilimbav, Nocrich si Hosman, judetul Sibiu„  cuprind urmatoarele investitii:

1.In infrastructura de apa uzata – “Retele de canalizare si epurarea apelor uzate in localitatile Marpod, Ilimbav, Nocrich si Hosman, judetul Sibiu“:

Lucrarile aferente retelei de canalizare se vor realiza atat in intravilanul localitatilor Ilimbav, Marpod, Nocrich si Hosman cat si in extravilan, pe teren aflat exclusiv in domeniul public al comunelor Nocrich si Marpod.

S-a prevazut realizarea unor retele de canalizare in sistem separativ care sa preia apele uzate de pe strazile localitatilor Marpod, Ilimbav, Nocrich si Hosman, in sistem gravitational  de la locuinte si tot gravitational, apele uzate vor fi transportate in statii de pompare in cadrul intravilanului localitatilor cat si in extravilanul acestora.

2. In infrastructura de apa potabila“Retele de alimentare cu apa in localitatile Marpod , Ilimbav , Nocrich si Hosman , judetul Sibiu “:  

Consiliile Locale ale comunelor Marpod si Nocrich  au propus realizarea unui bransament de apa din conducta de aductiune din raul Cartisoara, respectiv captare din conducta de aductiune, cu punct de bransare in localitatea Sasaus, montarea unei statii de tratare si a unor rezervoare de apa pentru stocare, cu distributia apei pentru cele 4 localitati, Marpod, Ilimbav, Nocrich si Hosman.

3. In infrastructura de drumuri care asigura legatura cu DJ 105 Sibiu – Agnita –Modernizare strada Morii in intravilanul localitatii Nocrich, judetul Sibiu“:

Modernizarea strazii Morii va permite desfasurarea unei circulatii in siguranta, cresterea nivelului de trai al comunitatii, asigurand in bune conditii accesul localnicilor la gospodarii, la obiectivele economice si social – culturale din zona si respectiv la reteaua de drum judetean DJ 106 a judetului  Sibiu, situata in axa localitatii Nocrich .

4. In infrastructura sociala care prevede infiintarea si dotarea unui centru de asistenta dupa programul scolar, tip “after school”, pentru elevi din ciclul primar – “Centrul Micilor Scolari Samuel Von Brukenthal, localitatea Nocrich , judetul Sibiu “:

Investitia are ca scop incurajarea/sprijinirea elevilor cu rezultate bune la invatatura , proveniti din familii cu situatie materiala precara, pentru a-si dezvolta capacitatile si a-si imbunatati performantele scolare .

Primaria Nocrich va pune la dispozitie un spatiu in suprafata totala de aproximativ 100 mp, intr-o cladire aflata in zona centrala, in apropierea scolii si a dispensarului cu urmatoarea repartizare: sala principala cu scopul desfasurarii de activitati educationale, sala secundara cu destinatia de grup sanitar si hol de acces.

Primul obiectiv este cela de a moderniza si dota corespunzator spatiul existent, care sa deserveasca copiilor defavorizati, scolari din ciclul primar, cu rezultate bune la invatatura pentru a putea face performante. Spatiul va fi zugravit, parchetat, schimbare usi, geamuri, amenajare grup sanitar, finisare scari acces si amplasare rame de acces pentru persoane cu dizabilitati motorii apoi dotat cu mobilier scolar de clasa, aparatura necesara (Pc-uri, video proiector, imprimanta, etc.) materiale didactice (culegeri, enciclopedii, cursuri de limbi straine, dictionare, atlase etc )  si consumabile  (hartie, creioane, pixuri, acurele, caiete etc.).

Al doilea obiectiv este acela de a acorda asistenta calificata, indrumare si suport necesar acestor elevi pentru atingerea de performante prin participarea la concursuri judetene/nationale la disciplinele la care exceleaza.

Cercul Micilor Scolari va functiona in baza unui Regulament si a unei programe scolare intocmite de persoana responsabila de cerc si avizate de Inspectoratul Scolar Judetean,  pe tot parcursul anului scolar, in regim de scoala dupa-amiaza.

5. In scopul conservarii specificului local si a mostenirii culturale – organizarea unui festival cu specific local – “Festivalul Jocul la sura – izvor de traditie in Marpod, judetul Sibiu“:

Primaria Comunei Marpod isi propune sa organizeze un festival anual cu scopul crearii unui cadru adecvat transmiterii obiceiurilor si traditiei locale, tinerei generatii. Prin acest proiect se urmareste valorificarea intregului patrimoniu cultural  traditional, exprimat prin valorile cotidiene din viata comunitatilor rurale din comuna Marpod, din zona Sibiului dar si din toata tara; incurajarea tinerei generatii de a cunoaste, a-si insusi, a perpetua si a face cunoscute aceste traditii in toata lumea, ele constituind un tezaur inalienabil al patrimoniului nostru cultural national, marca propriei identitati etno-culturale.

Festivalul „Jocul la Sura-izvor de traditie in Marpod”, se va organiza anual, in ultima sambata a luni mai, cu incepere la ora 12.00 si finalizare in cursul noptii.

Festivalul se va desfasura pe un teren ce apartine domeniului public si anume  in Piata Comunala.

Intreagul amplasament va avea o suprafata de 7.991 m² si este situat in centrul satului, langa primarie.

In cadrul Festivalului „Jocula la Sura-izvor de traditie in Marpod” vor fi doua componente si anume, una de prezentare pe scena a diferite spectacole (de dans popular, muzica populara, teatru etc) si una de promovare a mestesugurilor traditionale, de expunere a unor produse cu specific traditional romanesc, de pe Valea Hartibaciului si nu numai (lucrari de pictura pe sticla, de sculptura in lemn, de dantele si broderii, de impletituri vegetale etc.) in cadrul unor standuri, piete in aer liber special amenajate.

In cadrul acestui festival, un rol foarte important il va avea Ansamblul de cantece si dansuri populare „Hartibacelul” al comunei Marpod.

Ansamblu a luat nastere in anul 2007 si a participat cu formatia de dansuri populare 2 ani la rand, 2007 si 2008 la festivalul organizat de Casa de Cultura „Ilarion Cocisiu” din Agnita si „Valea Hartibaciului”, festival ce are loc in fiecare an in prima duminica de dupa sarbatoarea de Paste (Duminica Tomii) intr-o comuna din cadrul asociatiei.

In vederea realizarii   Festivalului „Jocul la Sura –Izvor de traditie in Marpod”, s-au avut in vedere urmatoarele obiective :

1. Amenajarea spatiului aferent desfasurarii festivalului: Scena de lemn cu specific local (forma unei suri), standuri, piete in aer liber special amenajate pentru prezentarea si vanzarea de produse, mese cu banci aferente;

2. Achizitionarea de echipamente pentru functionarea spectacolului: Echipament de sonorizare-amplificare si  iluminare nocturna;

3. Dotarea Ansamblului de cantece si dansuri populare „Hartibacelul: Costume populare pentru formatia de dans copii si costume populare pentru formatia de dans veterani.