Proiect Parc

Proiect Parc

In prezent, in comuna Marpod unui locuitor ii revine in medie un procent de 37% din spatiul verde acceptat de normele internationale, si anume  9.5 mp spatiu verde/ locuitor.

In vederea imbunatatirii calitatii mediului si a sanatatii a aproximativ 953 locuitori ai comunei Marpod, primaria comunei si-a propus  infiintarea unui parc in localitatea Marpod cu o suprafata de 8.665 mp, spatiu verde destinat activitatilor cultural-educative, sportive sau recreative.

Mai mult oxigen, o stare generala mai buna a organismului  si un cadru adecvat pentru practicarea sportului prin largirea spatiului de agrement , sunt lucruri   pe care Primaria comunei Marpod     vrea sa le ofere cetatenilor  prin implementarea acestui proiect.

Proiectul “Infiintare parc in comuna Marpod,judetul Sibiu “ este  finantat din Fondul pentru Mediu si face parte din  programului national ” Imbunatatirea calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati “ , conform contractului pentru finantare nerambursabila nr.431/N1 din 20.07.20 incheiat intre Administratia Fondului pentru Mediu si Primaria Comunei Marpod.

Valoarea proiectului “ Infiintare parc in comuna Marpod, judetul Sibiu”  este in valoare de 571,07 mii lei

Proiectul are in vedere realizarea unui spatiu verde cu destinatia de parc, care va cuprinde urmatoarele obiective:

Amenajare zona verde – plantari arbori, arbusti, covor vegetal, plante
Amenajare zona de promenada si odihna – alei, ronduri, banci pentru odihna
Amenajare zona de joaca pentru copii
Realizare sistem iluminat economic
Realizare sistem de irigatii
Amplasare fantana arteziana decorativa de tip “cascada”
Reparatii fantana existenta

A.  Zona verde – plantare de arbori, arbusti, covor vegetal, flori.
Vegetatia care se va planta este reprezentata de arbori, arbusti si plante structurate pe trei etaje de inaltime. Plantele sunt de provenienta autohtona, foioasele si coniferele imbinandu-se intr-o compozitie placuta si specifica zonei de deal si podis.

B. Zona de promenada si odihna

Este compusa din dintr-un sistem de alei pietruite si separate, accesul  se va realiza din alei dalate, ocazional carosabile. De-a lungul traseului pietonal se vor amplasa obiecte de mobilier urban, dupa cum urmeaza:  banci cu spatar de lemn,  mese si banci din lemn, poduri rustice, pergole de lemn – bolti de trandafiri, cosuri de gunoi, toalete ecologice.

C. Zona de joaca pentru copii

Complexul de joaca copii va fi multifunctional , pentru varste cuprinse intre 5-12 ani, construit cu respectarea normelor de siguranta Europene UNI EN 1176-1177 si   va fi format din :

Platforme si scara cu diferite inaltimi pentru: urcare-coborare;
Tobogan pentru alunecare;
Turn de observatie pentru: supraveghere;
Zone de catarare pe perete cu prize, bara metalica si plasa.

Amenajarea locului de joaca pentru copii se va face cu pietris cu granulatie mare si totodata va fi prevazut cu o groapa cu nisip pentru diferite jocuri ale copiilor.

Scopul principal al unui loc de joaca este bucuria copiilor, el creand un mediu propice pentru stimularea imaginatiei, sociabilitatii, dezvoltarii fizice si a abilitatilor de coordonare motorie.

D.  Sistemul de iluminat:

Sistemul de iluminat al parcului consta in echiparea cu stalpi cu un design modern, care au montate corpuri de iluminat cu surse cu o mare eficacitate luminosa. Sistemul de iluminat va permite petrecerea timpului liber in parc si dupa lasarea intunericului. De asemenea, faptul ca acesta va fi iluminat si pe timpul noptii, va descuraja vandalizarea spatiilor verzi si a mobilierului din zona parcului. In cadrul proiectului de amenajare a spatiilor verzi in comuna Marpod s-a optat pentru implementarea unor sisteme inovatoare de iluminat public care utilizeaza in proportie de 100% energii regenerabile, in acest caz energie solara. Avantajele acestor instalatii ecologice se extind si in zona investitionala, nemafiind necesare lucrari de cablare cu retea electrica a parcului sau lucrari ulterioare prin care se afecteaza arhitectura verde a acestuia. Din momentul punerii in functiune, aceste instalatii asigura iluminatul public fara a avea alte cheltuieli pentru o perioada de minim 5 ani de zile, indiferent de anotimp, si fara un efort din partea autoritatii de administrare.

E.  Sistemul de irigat:
Instalatia de irigat este divizata in mai multe zone care vor iriga independent. Pentru activarea zonelor si stabilirea unui program de udare specializat se va apela la un controler care va actiona cate o electrovana pe fiecare circuit.

F. Fantana arteziana:
Va fi amplasata in centrul parcului, in lateralul rondului central si va fi de tip “cascada”, cu aspect rustic. Fantana va fi prevazuta cu pompa de recirculare a apei, ce va fi racordata la curent electric. Fantana nu necesita racord la reteaua de alimentare cu apa.

G. Fantana existenta:
Se vor reface sistemul de invelitoare si tamburul cu roata al ciuturei. Aceasta lucrare se realizeaza din lemn si este acoperita cu sindrila. Piesele de lemn sunt lacuite cu lac incolor pentru protective anti UV, prinderile se vor realiza prin suruburi autofiletante si cuie galvanizate, piesele metalice – roata – vor fi  vopsite in culoarea neagra iar  putul fantanii existente se va vopsi cu vopsea lavabila de exterior, culoare alba.

La finalizarea acestui proiect , in comuna Marpod va exista o oaza de liniste si verdeata , in care  cei mici,  impreuna cu cei mari , vor petrece timpul liber in cel mai placut mod cu putinta .  Parcul Marpod va fi un loc in care prichindeii  , veniţi la joacă alături de părinţi sau de bunici , vor socializa , vor lega prietenii si  vor fi inconjurati de numeroase atractii colorate , fanteziste , intocmai pe placul inimii lor.

O carte citita in razele soarelui , pe una din bancile de lemn ale parcului , o promenda seara pe aleile pietruite impreuna cu cei dragi  , aerul curat cu mireasma de liliac si flori multicolore ,  sunt doar o parte din  lucrurile pe care parcul Marpod ne imbie sa le facem  , atunci cand acest minunat proiect va fi finalizat.